Vad orsakar autism?

Om du tar en titt på ”Vad innebär autism?” märker du snart att det finns ett stort antal olika symptom som de med autism kan uppvisa. På samma vis finns det även ett stort antal orsaker som kan ligga bakom ens sons eller dotters autism. Man säger att barn

föds med autism, men själva avvikelsen i hjärnan som man finner hos autistiska barn kan antingen uppkomma innan barnet har fötts, när barnet föds, inom barnets första vecka eller under de första åren i barnets liv. Nedan listar jag några orsaker till varför detta kan ske.

* Innan barnet har fötts: Infektioner eller sjukdomar i ämnesomsättningen när mamman var gravid, fel på kromosomer och gener.

* Under barnets första vecka: Likadan skada som ett förtidigt fött barn kan drabbas av.

* Under de första åren: Hjärninflammation eller andra svåra infektioner i hjärnan.

Om man märker att ens barn inte beter sig på samma vis som andra barn och har några av de symptom som jag listade under ”Vad innebär autism?” bör man ta kontakt med barnavårdscentralen där en bedömning görs. Om de sedan meddelar att barnet visar tecken på autism tar man kontakt med landstingets habilitering.

Det sägs även att det finns en chans att kiropraktik kan lindra de negativa symptomen av autism. Detta hävdar i alla fall Robert Melillo som jobbar med ett flertal terapimetoder som ska hjälpa autistiska barn att må bättre. Det handlar i slutändan om att ta kontroll över de svaga punkterna kring obalansen mellan höger och vänster hjärnhalva. Barnet får även övningar som kan utföras med en terapeut. Kiropraktik förknippar man ju annars med skador som diskbråck, muskelbristning, ischias och benhinneinflammation.